úterý 4. prosince 2007

Lopsided - Neučesané lo-fi z Prahy

S pozicí písničkářů nekopírujících dogmata našich předních folkařů je to v našich končinách odjakživa dost zlé. Do dnes si pamatuju reakci lidí na vcelku obstojné vystoupení kamaráda, který nejen že si dovolil zpívat anglicky, ale dokonce to vůbec nebylo "něco jako" Honza Nedvěd. Jen sám s kytarou, nezvyklé frázování, hrozná intonace, ošklivá kytara a absence darling, love, I Miss You v textu se mu staly osudnými. Vítr se ale pomalu začíná obracet novým směrem, který díky bohu nebere sílu z plachet např. Karlu Plíhalovi, Vlastu Redlovi, nebo Hop Tropům a nechá si něco i pro projekty jakými jsou třeba Bratři Orffové, Longital, nebo Folk3Mail. Pomalu tak vlivem spousty proudění vzniká živná půda i pro nový pohled na v našich končinách zvláště chápané slovo písničkář (pro někoho s přídomkem alternativní).

Jednou z takových prvních vlašťovek domácí scény se pro mne osobně před 2-3 roky stal Václav Havelka aka Selfbrush, který na svém vlastním labelu Absent Hour vydal své debutové, a dle mě i přes všechny zřejmé nedostatky dosti podařené, album Ghost of Handsake. Od této události uběhlo již dost času, Selfbrush vydal další desku, vystřídal spoluhráče, založil kapelu a co je důležité, dal ve svém nezávislém labelu možnost i dalším projektům a o jednom z nich má být dnes řeč především. Pokud alespoň trochu sledujete dění na této scéně, k Vašim uším se už toto jméno zajisté různými kanály dostalo (já jsem alespoň jakýsi zvýšený ruch zaznamenal). Jde o věkem mladičkého písničkáře s elektrickou kytarou a jeho debut nazvaný jednoduše po jménu svého stvořitele - Lopsided.

Přiznám se nepatřím k těm, kteří by si placku, dodávanou v originálním ručně dělaném obalu, rovnou zakoupil, ale využil jsem možnosti stažení z oficiálních stránek hudebníka a v klidu domova a také velkou zvědavostí, jsem si album rozpakoval na pevný disk svého počítače a rovnou i na ten mp3 přehrávač. Hned úvodní (to be) dissapointed s klávesovými bicími, primitivním kytarovým riffem a cyklickou linkou zpěvu dissapointed.. v pozadí, která se přelévá z levého kanálu sluchátek do pravého, dává tušit, že tohle by mohla být jakási oslava tzv. homemadingu. Máš chuť hrát, zpívat, natočit, pustit to do světa? Dnes už stačí vlastnit i starší mašinku s nainstalovaným softwarem na nahrávání a pokud se schováváte za nálepku lo-fi, vaše základní deska ani nemusí být osazená nijak výkonou zvukovou kartou, ta integrovaná Vašim potřebám zcela vystačí. Ale zpět k hudbě. Již z úvodní skladby jasně vyplívá, že Lopsided nevlastní nikterak vyškolený hlas, na klávesy, harmoniku, nebo flétny, které na 9 písňovém albu také zazní, také určitě nevlastní diplom z umělecké školy a jeho kytarové riffy dokáže přehrát i trochu pokročilejší kytarista. Říkáte si, proč si něčím takovým zazdívat hlavu, proč si něco takového vůbec pouštět? Tenhle mladíček prostě má své osobní kouzlo a je těžké říct, včem se jeho naturální přirozenost liší od pózérství, či prosté absence sebemenšího uměleckého nadání hraničícího snad až s diletanstvím, nad kterým by jste u jiných prostě jen s úsměvem zakroutili nevěřícně hlavou. I další písně se řídí jednoduchým motivem kytary a zpěvové linky, nutno přiznat, že barva hlasu zpěváka na mě má uklidňující účinky a je pro sluch velmi příjemná. Navzdory tomu je ale každá píseň svým vlastním specifickým ostrovem souostroví Lopsided, ovšem s dobře vyřešenou infrastrukturou. Osobně mám nejraději interlude-canned beans, rozlévající se po dvou minutách nenásilného intermezza zpětných vazeb do regulérní písňové formy, provedené absolutně odzbrojující naléhavostí. Velmi mě baví také např. for Katie s flétnovou mezihrou, působící na mě odevzdaným, chcete-li flegmatickým dojmem.

V kontextu velikosti a komplikované promyšlenosti některých podobných písničkářů může tento debut možná na některé promlouvat až komickým dojmem. Pokud ale máte chuť doopravdy otevřít oči a hodnotící metr trochu jiným způsobem, či se nechat pokusit omámit dřevním minimalismem, zabaleným v mladickém hávu jakési naivity a zapálení pro věc ve stylu lo-fi, rozhodně neváhejte a dejte jménu Lopsided šanci. Můžu Vám zaručit, že si ji určitě zaslouží

Cením si na: 75%

Official web

Žádné komentáře: