sobota 29. března 2008

Jemní melancholici Elbow

13. týden

Manchestereská kapela Elbow má v Anglii roli jakéhosi černého koně. Ačkoliv má za sebou již bezmála 18 let fungování, během kterých vydala 3 úspěšná studiová alba (získala nominaci mimo jiné např. na Mercury Music Prize), nikdy se této kapele nepodařilo udělat opravdový průlom. Vtip je v tom, že partička okolo frontmana s podmanivým hlubokým hlasem Guy Garveyho o nic podobného ani nestojí. V Anglii má poměrně širokou základnu posluchačů a takový poklidný život Elbow pravděpodobně vyhovuje a odráží se i do jejich tvorby. Ta se totiž dá nejvýstižněji popsat jako melancholický mix folku s inteligentním britpopem nadstavený nenápadnými indie prvky. Pokud máte rádi poklidnou, rozvážnou hudbu se silnými melodiemi, vtipnými aranžemi a velmi originální atmosférou, nezbývá než doporučit právě se blížící aktuální desku The Seldom Seen Kid.

Grounds of Divorce - aktuální singl
Fallen Angel - Cast Of Thousands [2003]
Leaders of the Free World Live

Mimochodem nenechte si ujít návštěvu doopravdy pěkných internetových stránek.

4 komentáře:

eL řekl(a)...

asi mi Tvůj blog čte myšlenky, od rána mám chuť si Elbow pustit ... a teď kliknu sem .. :) jen škoda, že Elbow (stejně jako třeba Wilco) do ČR asi jen tak nedorazí ...nezbývá než doufat ... a nebo si počkat, až budou hrát někde "na dostřel" ...

AutumnCollection řekl(a)...

Takových kapel je bohužel spousta a největší škoda je, že většinou taková hudba nedorazí ani do uši našeho národa, což je možná ještě horší. Jinak zajímavý blog, trochu si počtu....Květy mám hodně rád, poslední desku jsem ale ještě nesehnal.

eL řekl(a)...

Ono existuje tolik dobré hudby, která nám do uší nedorazí třeba nikdy ...je toho tolik ...a kdo řiká, že v současnosti nemá co poslouchat, protože se nic kvalitního netočí, ten v podstatě pouze říká, že neumí/ nechce hledat :-)
Btw, navštiv na frames-fóru svoje SZ, nasypala jsem Ti tam dárek ;-)

AutumnCollection řekl(a)...

Díky moc za dárek, už poslouchám...máš pravdu, zajímavá hudba se rodí stále, jen ji najít.